Ла Скала“ е оперен театър в Милано, Италия.  Театърът Ла

...
Ла Скала“ е оперен театър в Милано, Италия.  Театърът Ла
Коментари Харесай

В Милано е открит оперният театър Ла Скала

„ Ла Скала “ е оперен спектакъл в Милано, Италия. 
Театърът „ Ла Скала “ е издигнат по план на проектант Джузепе Пиермарини през 1776 - 1778 година на мястото на църквата „ Санта Мария каузи Скала “, откъдето идва името на фамозния спектакъл. Открит е на 3 август 1778 година с режисура на операта на Антонио Салиери Europa riconosciuta.
Сградата е в жанр неокласицизъм. Зрителната зала се отличава с безукорна звучност. Тя съчетава ролята си на безукорен спектакъл с разнообразни улеснения за феновете.
Сградата е с дължина 100 м и с широчина 38 м. В началния ѝ тип в центъра на фасадата се е издигал портал за приемане на файтони.
Залата е с форма на подкова, оцветена в бели, сребърни и златни тонове. Зрителските места са ситуирани на шест етажа с ложи, от които последните два етажа са галерии. Броят на ложите е 194, плюс кралската ложа. Всички ложи са свързани с коридори. Зад ложите е бил ситуиран втори ред ложи, които в първите години на действие на театъра са оборудвани с маси за игра на карти и предложение на питиета. Във всяка ложа се помествали 8-10 места за сядане.
Сцената на „ Ла Скала “ не е огромна. Партерът в първичния интервал не е бил оборудван за фенове, само че по време на представления са поставяни столове. Тъй като за осветяване на ложите са употребявани свещи, седящите на партера постоянно са се прибирали след представлението накапани с восък.
Сградата на „ Ла Скала “ коства на Милано към 1 милион лири, а разходът е стихотворец от 90 аристократически фамилии.
По време на Втората международна война театърът е опустошен и възобновен в първичния си тип през 1946 година
След това постройката неколкократно е реставрирана. Последният ремонт завършва през 2004 година и коства 61 млн. евро. На 7 декември същата година в обновената зала е показана операта на Салиери, с която в миналото е открита „ Ла Скала “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР